DAPATKAN NOVEL M.A.I.D. , ISTERI SEPARUH MASA, PLAYBOY ITU SUAMI AKU?! KIMCHI UNTUK AWAK! , KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU : WHATSAPP UNTUK ORDER - 017 714 5595

**AKAN DATANG : Filem KIMCHI UNTUK AWAK - APRIL 2017 & Drama KLIK! PENGANTIN MUSIM SALJU - 2017**

Saturday, 30 June 2012

Isu Ciplak : Haruskah Suri tutup atau private blog? :/

Assalamualaikum semua :)

Pertama sekali Suri ingin mengucapkan terima kasih kepada  pembaca yang mesej Suri pagi ini di Facebook :) Terharu sangat kerana ada yang sudi berkongsi tentang isu yang sangat panas dan menggerunkan tu..telah pun terjadi kepada seorang penulis. Memang dah agak kecoh di Facebook. Isu apa ye agak-agaknya? 

Isu CIPLAK KARYA PENULIS LAIN DAN JADIKAN KARYA SENDIRI. Aduhai... :/

Walaupun kejadian ini tak berlaku kepada Suri, tapi Suri faham sangat dengan perasaan penulis asalnya. Bayangkanlah, kita penat penat kerah idea, rangka jalan cerita dan susun ayat, ada pihak yang senang2 aje buat kerja tak bermaruah macam tu. Mungkin orang tu ingat dia boleh berjaya dengan buat begitu agaknya :/ Dia silap besar! :)

Sesiapa sahaja yang publish karya di blog memang berisiko untuk menjadi mangsa seterusnya. Baru sahaja ingin post semula PISA (Playboy itu Suami aku) di blog dah dengar berita macam ni..:/ Apa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan dari karya diciplak? Haruskah Suri private blog ni? Atau haruskah Suri hentikan e-novel Suri iaitu PISA dan KLIK! di blog? Jika Suri buat macam tu, pembaca hanya akan dapat baca bila novel-novel tersebut ke versi cetak nanti. :( 

Jika ada pandangan atau cadangan bagaimana untuk mengelakkan dari karya diciplak orang lain, bolehlah berkongsi dengan Suri ya :):)

*Sesungguhnya ciplak-menciplak e-novel orang lain tu adalah perbuatan yang sangat keji.*


Much Love,
Suri Ryana 

65 comments:

  1. Janganlar stop pisaaaaaaa cedeynyeeee

    ReplyDelete
  2. slm suri,
    akak peminat karya2 adik...
    selalu jenguk blog nih walopon tade update...:-(
    dik...sambung le PISA.....cite tu mmg best....lain dr yg lain...tolong la yek...

    ReplyDelete
  3. kak jgn private..hukhuk
    abis camner gn kiteorg yg xde blog, camner nk baca n3 akak kalo da dprivatekan..

    ReplyDelete
  4. akak,mungkin akak bole update bab baru lepas 2 hari ker...akak delete...o.k x cadangan sy?

    ReplyDelete
  5. jangan tutup or private,puan rumah. disable right click pun org boleh curi bab ade software tuk enable kan nyer......mungkin suri bole letak utk beberapa hari dan delete ke......tp tulun jgn tutup or private.....

    ReplyDelete
  6. x yah la stop..nk private..ssusahla nk komen..lgpun mode skrg i x mau beli buku yg i belum review kt enovel camni..bc enovel dlu,gerenti beli buku..

    ReplyDelete
  7. kak suri, jgnlah tutup blog... smbg la PISA dan KLIK! Rindu dgn karya akak... please jgn... akak buat disable right click.. nnt diorg tak boleh copy...

    ReplyDelete
  8. jgn hentikan PISA please....
    diorang dah abis idea la tu,tu yang ciplak karya orang lain.. :)

    ReplyDelete
  9. update la pisa n klik.....
    please akak :(

    ReplyDelete
  10. salam suri..sudah lama adik menyepi selepas balik dari Malaysia..sesungguhnya kami peminat suri mmg rindu giler pada semua karya karya adik yg dilakarkan disini. Akak faham isu meniru cut and paste ni dan akak memahami sekiranya adik mau blog ini diprivatekan. Kalau diprivatekan ..akak harap suri akan menjemput akak dan mereka mereka yg mengikuti suri dari novel maid dan ISM. Akak mmg peminat tegar adik dan mengharap apa apa pun keputusan suri..kami reda...

    ReplyDelete
  11. Tak perlu kot nak tutup blog.. Klu nak buat private tu ok juga la.. Patut la suri dah lama tak update...

    Harap sgt suri dapat sambung KLIK n PISA... Rindu...

    ReplyDelete
  12. Jangan hentikan kak suri~

    kak Suri boleh post entry baru, then lepas dua tiga hari revert to draft semula. Siapa cepat baca, cepat laa. Sebagai langkah jaga2 kan :)

    Jangan stop ye kak suri!
    <3 InshaAllah semua nya baik2 aje
    :')

    ReplyDelete
  13. hrp jgn private ler...ktrg ni xde blog heheh

    ReplyDelete
  14. jangan tutup blog or private kan.Saya geram betul kalau penulis privatekan blog dia sebab dah dapat baca sekerat je e-novel yg saya suka. Lepas tu, selalunya penulis tu akan buka balik blog tu sebab tak ramai org singgah.

    ReplyDelete
  15. Salam. Hmmm.. saya nak paste kat sini tak boleh. Nanti cuba cari disable right click ataupun disable selection. Kalau disable selection, org xboleh nak select ataupun highlight. :D

    ReplyDelete
  16. jgn tutup blog or private pls......susah jgk nk baca....lagipun semua cerita kat dunia ni tak banyak berbeza temanya.....yg beza pun cuma dr segi situasi dan mungkin prangai watak2 utama juga jalan penylesaian yg diambil.......coz dlm pngalaman akak yg dah baca banyak novel2 cinta dlm bahasa inggeris ataupun bm mmg banyak yg sama tp garapan dan cara si penulis bercerita yg membuatkan buku tu menarik walaupun nak dkt sama je tema ceritanya

    ReplyDelete
  17. buat disable highlight. nak copy pun tak boleh cemtu. :D

    ReplyDelete
  18. jgn stop or privatekn...

    ReplyDelete
  19. salam.. kalo suri ttp blog ssh la bg pembaca utk mengetahui info2 terkini drpd suri.. kalo nak private blh.. tp sblm 2 invite la ktorg coz nnt ssh plak nak masuk blg suri ni.. dah bnyk writer's yg privatekan blog diorg tp lupa nak invite pembaca.. smoga karya2 suri tdk akan menjadi mangsa bg org2 yg seperti ini..

    ReplyDelete
  20. Salam..Kak Suri jgn la private/ttp blog ni..td bru je sentap jap coz kak RM da privatekn blog dye. Jgn buat ktorang cenggini..sy suke sgt citer PISA tu..da lame ggu akak update ni..plezzz..jgn eyh..sayaaaaaanggg akak..hehehee

    ReplyDelete
  21. eh RM dah privatekan blog dia ke???? Kak Suri pun nak privatekan ke??? ala, sape la yg wat kerja x bermaruah tu??? kesian kat org lain.. x pasal2 terkena tempiasnya.. sob... sob... kalo kak Suri nak privatekan jgn lupa ye invite kami...

    ReplyDelete
  22. Kak Suri....
    Kak Suri boleh ikut tutorial nie

    -http://www.lyssasecret.com/2010/12/tutorial-disable-right-click_421.html
    -http://www.lyssasecret.com/2011/03/tutorial-disable-right-click-without.html

    tutorial ni adalah unutk mengelakkan entri kte drpd di "copy"

    ReplyDelete
  23. sedih! baru nak komen kat RM yg ari ni dah dpt buku TK tapi sedih tak dpt msk!! terpulang pada SR. i amat memilih karya2 utk di bace, tapi SR adalah sorang dari yg i suke, walaupun tak slalu komen tapi buku2 ada dlm koleksi peribadi...i bace utk release tension, utk mengembara ke alam fantasi kejap sbb dunia ni bykla benda cam gini blaku...but on9 pon ada jugak isshhh...hmmmm entahlah pmbace mcm i may b at the losing end kalu smua penulis tutup blog...hhhhmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  24. tak best la kalu private or xda..
    dh la tak sabar nk tggu smbungan PISA..:(

    emm..rasanya kak suri boleh ikut cadangan syifa tu..
    utk mengelakkn entry kita di copy
    mai pn wat benda tu kt blog..so, nk copy mmg tak leh...

    ReplyDelete
  25. Xpyh ttp.. Just private n disable right click. Insya allah should be okay

    ReplyDelete
  26. Salam akak..
    Aduhaiii nak sngt bce e-ovel PISA akak 2.plsssss.. :-(
    Kpada pnciplak * Plsssss stop like that! hntikan la xde org yg blh brjaya dgn jln yg mudah lg x baik mcm tu.stiap apa yg kita buat di ambil kira taw.lagi2 bnda yg brkaitan dgn hdup kita*

    ReplyDelete
  27. erm... kalau Suri private blog, memang kami dh xboleh nak bca... Namun, ia mengikut pandangan cik writer sndiri la... Pikir yang terbaik

    ReplyDelete
  28. eh sape yg xde keje smp ciplak-menciplak nie ? ciplak muke dia tau lah ! alorr..kite nak bce PISA ! :(

    ReplyDelete
  29. rasanya boleh try untuk disable right click kot. kita rmi2 yg singgah ni pn dh saksi blog ni Suri punya,karya Suri so... maybe Suri kena discuss dgn publisher utk copyright even still in progress.ataupun surf http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/penguatkuasaan-akta-hakcipta-1987. peace!

    ReplyDelete
  30. Salam kak suri,

    pendapat sy xperlulah nk delete/private blog @ revert to draft pos.
    mungkin cara sebaiknya adalah disable highlight sperti yg dicadangkn kawan2, cara trsebut diguna pakai juga oleh penulisan2u.

    ReplyDelete
  31. Betul kata fatiha ! Pikir yg terbaik

    ReplyDelete
  32. kalau disable right click pon diorang tu still boleh copy jugak.. tu la masalahnye skarang ni..
    -nisa-

    ReplyDelete
  33. Plz invited me if you nk private blog ya cik suri. hazwani367@yahoo.com.
    Isu ciplak menciplak ni mmg dah biasa blaku. Tp tu la org yg mciplak tu tak ingt diorg curi harta Allah nnti hidup depa pun tak senang. semua bgantung pd peribadi masing2x Klu hidup kerana ALlah tentu dia tau hak org xboleh dicuri.

    ReplyDelete
  34. salam kak suri, x yah la tutup/privatekan blog... ssh la nk bce.. nnti.. teruskan PISA nk sgt tau kisah seterusnya... btl cba la 'disable right click' corfirm xde yg blh copynyer... spe la wt keje jahat tue... org lain lak yg kene tempias... huhuhu... xkn semua penulis nk tutup blog diaorg.. ssh la wt pembaca... plzzz...

    ReplyDelete
  35. kak Suri~ jgnlah hentikn PISA !

    klu kak suri private kan blog kak suri pembca xleh nk msuk dlm blog kak Suri. rasanya klu ad yg ciplak karya kak suri, orng lain dh thu yg PISA n KLIK tu karya kak suri. cuba kak suri ikut cdangan Sara Pedrosa tu

    ReplyDelete
  36. kak suri boleh tengok kat sini > http://ifatasya.blogspot.com/2010/07/tutorial-disable-highlight-text-cara.html#axzz1zNkLB06k

    ReplyDelete
  37. susah jugak bila dah publish karya kat blog...mcm2 cara org blh guna nak copy apa2 kat blog...teknologi ICT dah makin canggih..susah nak kita elak perkara ciplak - menciplak ni..sekiranya Suri Ryana nak buat private blog, jgn lupa war2kan dlm fb yer...

    ReplyDelete
  38. jgn la ttup nk bce ag PISA 2..

    ReplyDelete
  39. ruby muksan reds1 July 2012 at 00:41

    klau suri nk private blog ni.tolong add sye yea.huhuhu

    ReplyDelete
  40. ruby muksan reds1 July 2012 at 00:45

    jngn lupa invite sye yer klau suri nk private blog ni...

    ReplyDelete
  41. kak suri......
    jangan la stop kan PISA!!!!!!!

    ReplyDelete
  42. Suri,
    perkara begini memang akan berlaku
    saya pun pernah terkena juga mujur ada teman
    yang perihatin dan memberitahu.. si pencuri
    meletakkan di blog dia tanpa meletakkan nama
    penulis asal... hingga kini saya check adalah dua tiga orang empunya blog yang melakukan kerja tersebut..
    keputusannya saya terus hentikan tulisan di blog; jika masukkan cerita pun tak ikut turutan;...
    memang pembaca tak puas hati, tapi nak buat macammana...

    ReplyDelete
  43. hi suri,

    stakat ni the best precaution yg boleh diambil cuma disable right-click (wlaupun still boleh curi)

    ap2 pun sy doakan karya suri takkan di curi^^

    ReplyDelete
  44. jgn la tutup blog kak suri... nanti xdpt bace PISA ngn yg laen :(

    ReplyDelete
  45. terpulg kt sury samaada nk privatekn or wat cam ramai org sarankn.. tp plis, jgn ttp,k? tp sian gak la kt kitorg yg xde blog ni klu awk private kn.. coz selalu bli novel yg sy dh review online.. klu tak, agak ssh nk tau mana yg best..

    ReplyDelete
  46. Kak suri pliss sambung kat blog...kalau nk buat private pun ok gak!!! Nk bc jugak2 sambungan PISA ! Dah jatuh chenta ngn novel tu :)

    ReplyDelete
  47. Haa...betul tu...kalau suri private kan blog, kami yg xde blog ni dh xblh la nk review online...setakat ni, kedua2 novel suri sy dah beli and tau novel dh kuar pun melalui blog ni tau... ^_^

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum semua. Terima kasih kerana sudi memberikan komen di sini. Suri sangat2 menghargainya.

    Setelah berfikir panjang, Suri dah buat keputusan untuk tidak menutup atau private kan blog ni. Sebab utamanya, Suri nak sangat2 kongsi karya dengan readers yang dah pun berada di sini dari zaman M.A.I.D. lagi..rasa sayang sangat2 nak tutup blog ni :(

    Banyak sebab kenapa Suri nak share e-novel dengan pembaca. Di pihak pembaca pulak, lebih adil rasanya kalau anda dapat baca dulu e-novel Suri sebelum membuat keputusan untuk membeli sekiranya karya tersebut diterbitkan. At least anda dah tahu anda minat atau tidak dengan jalan ceritanya. Jadi, lebih mudah untuk buat keputusan :)Betul tak? :)

    Suri akan disable right click aje dulu buat masa ni. Hopefully semuanya baik2 sahaja nanti.

    Kepada yang menantikan PISA, Suri pasti akan post sambungannya di sini tak lama lagi. Nantikan ye :)

    ReplyDelete
  49. setuju dengan suri,,
    novel suri---> best!!

    ReplyDelete
  50. alhamdulillah kak suri xjadi privetekan blog nie...tak sabar tunggu PISA :D

    ReplyDelete
  51. TQ kerana x privatekan blog ini. Bila privatekan maknanya jumlah peminat semakin kecil (tentu juga "privatekan"..) Boleh terus menulis tapi berhenti bila masuk ke sesi untuk di novel cetakan..

    ReplyDelete
  52. erm di sini ada satu laman web...
    kak suri boleh bukak dan letak url kak suri dan boleh tengok ada tak orang yang kopi n pasta kak suri punyer entry..

    http://copyscape.com/

    ReplyDelete
  53. sangat bahaya....erm,harap2 kejadian tak diingini tu X berlaku kat akak....kita sama2 berdoa ye kak...sy cdgkan akak buat e-novel tu cerita dia separuh2 je...then,sambungan nye..kalau nk baca suruh they all readers akak tu beli novel lah!!! mcm before this...itu kira ok..kalau tutup...mcm mana nk tahu story akak best ke tak....tak syok lah!! huhuhu..apepun..sy tetap sokong karya akak...
    #salam rindu dari cik yaya aka Nur Hidayah# =)

    ReplyDelete
  54. salam kak suri . jgnlah akak private ka blog akak ..sy ad care nyaa.. akak kena buat kat blog akak..dy ad tutorial nk elakkan sume entry dlm blog kte kena ciplak or copy ngn org lain :)

    ReplyDelete
  55. susah la mcm nie...kesian kat reader mcm sy nnti...huhu suke sgt kat playboy itu suami aku .....apa jua kptsn cik writer nnti let me know ok mcm mn nk follow cite kat blog nnti.....

    ReplyDelete
  56. hai kak suri! sy peminat karya2 akak.. sy dh ad kedua2 bku akak.. ni first time singgah sini. sy harap akak xttup or privatekn blog nih.. nnt xdpt nk taw karya terbaru akak. :(

    ReplyDelete
  57. hai kak suri!...Hope sangat janganlah Private blog ni..sebab saya selalu bukak akak punya walaupon akak x update lg...Please :D

    ReplyDelete
  58. alo kak yana@suri...
    congrats on ur great achievement...
    cepat2 la buat novel baru...from ur kipas-susah mati supporter

    hazrina ex-cgl

    ReplyDelete
  59. salam...kak kenapa lama x hapdet blog yer? tertunggu2 PISA

    ReplyDelete
  60. nak baca e-novel PISA kak Suri kita suka novel M.A.I.D akk lain dr yg lain :) smbung PISA plezzzz
    >>huda93<<

    ReplyDelete
  61. Salam Suri....
    Rindu dgn karya suri..lamanya ..menghilang...bila boleh dpt karya baru suri....rindu sgt....

    ReplyDelete
  62. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MggxboD44aM#!

    ReplyDelete
  63. Hi Suri...Novel Playboy itu Suami Aku sudah diterbitkan atau belum...saya memang meminati karya suri...Saya sentiasa menanti karya dari suri...

    ReplyDelete